top of page

Visie

Agro-ecologie en 'straffe kost'

Bioboerderij de kleinaart is een gediversifieerd tuinbouwbedrijf in Ulbeek met sterke agro-ecologische principes. Wij werken met aandacht voor biodiversiteit, bodem, het sluiten van kringlopen en lokale verankering.

​Onze boerderij bestaat uit een lappendeken van heggen, houtkanten, waterpartijen en een grote diversiteit aan teelten: appels, peren, pruimen, perziken, rabarber, nashi, kiwibes, zwarte bes,... en verschillende groenten. Daarnaast houden we schapen en vleeskippen in onze boomgaarden die naast het vlees, ook op een natuurlijke manier voor ziektepreventie en bemesting kunnen zorgen.

Door te kiezen voor een grote biodiversiteit, in plaats van de klassieke monocultuur, en het zetten van ziekteresistente rassen kunnen we onze producten op een natuurlijke wijze en met een minimum aan interventies telen.

> Meer info over het bedrijf: https://www.limburgsmaaktnaarmeer.be/inspiratie-en-verhalen/het-verhaal-van-bioboerderij-de-kleinaart

> Meer info over het verhaal van Jon en de grond: https://www.delandgenoten.be/kleinaart

> Meer info over "straffe kost": https://www.straffekost.eu/

Lokaal verankerd

In onze hoevewinkel zijn onze eigen producten én producten van collega bioboeren wekelijks te koop op woensdag van 16u tot 18u en zaterdag van 9u tot 13u.

Ook wil deze boerderij een plek zijn waar mensen kunnen samenkomen en mee genieten van de prachtige omgeving in Haspengouw.

> Voor dagelijkse updates, volg ons op Facebook of Instagram.

Grond in eigendom van de gemeenschap

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door De Landgenoten, een coöperatie die landbouwgronden koopt met het geld van aandeelhouders en schenkers. Deze gronden verhuren ze aan bioboeren via loopbaanlange contracten, zodat jonge starters zoals wij een economisch rendabel en ecologisch verantwoord bedrijf kunnen uitbouwen.

Deze gronden worden een soort gemeengoed, dat voor de komende generaties biologisch bewerkt zal blijven. Samen met vele burgers creëert De Landgenoten kansen voor boeren om te winnen aan veerkracht en stappen te zetten in de richting van meer ecologische, sociale en economische duurzaamheid.

Voor de aankoop van de gronden in Ulbeek zijn De Landgenoten op zoek naar burgers en bedrijven die dit project willen steunen. U kan bijdragen door aandeelhouder te worden of door middel van een gift aan De Landgenoten.

> Hebt u zin om hier mee uw schouders onder te zetten? Klik hier!

bottom of page